VELIKI UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Zašto je jako važno znati koja ste krvna grupa?

Postoje četiri vrste krvnih grupa - A, B, AB i 0, a njihova učestalost ponajprije ovisi o našem porijeklu, odnosno genetici vezanoj i za skupinu naroda kojoj pripadamo. U Hrvatskoj oko 42 posto stanovništva ima krvnu grupu A, 34 posto grupu B, 17 posto grupu 0, a oko sedam posto grupu AB.

Zašto je jako  važno znati koja ste krvna grupa?
Kada se obično utvrđuje krvna grupa

Prije operativnih zahvata. Prije davanja transfuzije krvi. Prije nego osoba daruje krv. Prije nego osoba daruje neki organ za transplantaciju. Prilikom prvog pregleda trudnice ili prije začeća. U slučaju da se želi utvrditi krvno srodstvo dviju osoba.

Nacisti bacili ružno svjetlo na krvne grupe

Istraživanja o značaju krvnih grupa za zdravlje ljudi dugo se vremena nisu znanstveno uvažavala, zbog ozloglašenog nacističkog znanstvenika dr. Otta Rechea koji je tvrdio da je krvna grupa A svojstvena čistokrvnim arijevcima, dok su ljudi s grupom B inferiorni arijevcima. Ipak, brojne moderne studije pokazuju podudarnosti određenih krvnih grupa i bolesti, kao i najbolje prehrane vezane za baš vašu krvnu grupu. 

Naime, stručnjaci tvrde kako se biranjem namirnica koje se savjetuju za vašu krvnu grupu te izbjegavanjem ili ograničavanjem onih koji nisu u skupini poželjnih, možemo dovesti u red svoju kilažu, ali i izbjeći zdravstvene poremećaje poput nekih autoimunih bolesti, alergija i probavnih smetnji.

'Prehrana po krvnim grupama' djelo je dr. Petera D'Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa, odnosno antigena koje određena krvna grupa nosi.

Krvna grupa 0 treba izbjegavati mlijeko

Osobe krvne grupe 0 smatraju se 'lovcima' te posjeduju sljedeće karakteristike: mesožder, jak probavni sustav i velika tjelesna izdržljivost. Ljudi s ovom krvnom grupom imaju mnogo želučane kiseline i lako razgrađuju bjelančevine mesa.

Budući da jedu težu hranu, preporučuje im se zahtjevnija tjelesna aktivnost (trčanje, borilačke vještine...).

Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se većinom sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i određenog povrća. Voće se jede u maloj količini, a posebno se preporučuju smokve i šljive, dok su mlijeko i mliječni proizvodi u potpunosti zabranjeni.

Od mesa se posebno preporučuje nemasno meso, janjetina, govedina, teletina, perad, divljač. Također za osobe krvne grupe 0 prema ovoj dijeti postoje namirnice koje potiču debljanje, a to su svi proizvodi od pšenice, kukuruz, grah, leća, kupus, kelj pupčar, cvjetača, gorušica.

Namirnice koje potiču proces mršavljenja i koje se preporučuju su meso, jetra, riba i morski plodovi, morske alge, kelj, špinat i brokula.

Prehrana krvne grupe A treba se bazirati na biljnim namirnicama

Prema dr. Peteru D'Adamou osobe krvne grupe A su uzgajivači pa bi prema tome trebale biti  pravi vegetarijanci. Imaju osjetljiv probavni sustav i trebaju biljnu prehranu, puno voća, povrća i žitarica da ne bi nakupljali suvišne kilograme.  

Krvna grupa A nastaje nakon što su ljudi tijekom neolitske revolucije počeli uzgajati hranu, odnosno sve više jesti hranu biljnog podrijetla (žitarice). Najviše ljudi s ovom krvnom grupom živi na području Mediterana, oko Jadranskog i Egejskog mora, u Španjolskoj, Turskoj i na Balkanu.

Za njih se preporučuje hrana ponajprije biljnog podrijetla te umjerena tjelesna aktivnost, poput šetanja, joge, tai chija...

Namirnice životinjskog podrijetla se ne preporučaju pa meso, mlijeko i mliječni proizvodi nisu na listi poželjnih namirnica. Poželjan je unos orašastih plodova i sjemenki jer osiguravaju proteine u prehrani.  

Naimirnice koje potiču debljanje su meso, mliječni proizvodi, grah i pšenica, dok biljna ulja, sojini proizvodi, povrće i ananas potiču mršavljenje. Od mesa u neutralnu kategoriju ubrajaju se kokošje meso, piletina i puretina pa se ono može jesti u malim količinama, dok svo ostalo meso treba izbjegavati.

Riba se dozvoljava jesti u količini tri do četiri puta tjedno.

Krvna grupa B može imati najraznovrsniju prehranu

Razvila se na području Tibeta i Himalaja između 10 i 35 tisuća godina prije Krista. Tadašnji ljudi su bili nomadi koji su uzgajali stoku te su stoga bili svejedi, jeli su sve – od mesa pa do mliječnih proizvoda i žitarica.

Najviše ljudi s ovom krvnom grupom živi na Dalekom istoku (Japan, Mongolija, Kina, Indija), no krvna grupa B je u većem postotku dospjela i do Nijemaca te Austrijanaca.

Prema dr. Peteru D'Adamou osobe krvne grupe B po svojim karakteristikama su nomadi, jakog imunološkog sustava, jakog probavnog sustava i imaju najfleksibilniji odabir prehrane te mogu uzimati namirnice i biljnog i životinjskog podrijetla.
 
Osobe na ovoj dijeti slobodne su konzumirati meso, ribu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća. Od mesa ova dijeta preporučuje nemasno crveno meso gdje je najpoželjnija divljač, janjetina i kunićevina, dok se piletina i svinjetina ne preporučuju.

Namirnice koje potiču debljanje su kukuruz, leća, kikiriki, sezamove sjemenke, heljda i pšenica, dok se zeleno povrće, meso, jaja i mliječni proizvodi ubrajaju u namirnice koje potiču mršavljenje. Također bi u potpunosti trebalo izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu te ograničiti unos pšenice, raži, rajčica i kukuruza.

Krvna grupa AB mješavina je dijete za A i B

Ovo je najmlađa krvna grupa koja je nastala tijekom barbarskih pohoda prije tisuću godina miješanjem kavkaskog stanovništva krvne grupe A i azijskog stanovništva krvne grupe B. Ima je do pet posto stanovništva.

Ljudi ove grupe su naslijedili antitijela obiju krvnih grupa te razvili specifična antitijela protiv infekcija.  U prehrani osoba s ovom krvnom grupom se pojavljuju određene kontradikcije.

Osobe krvne grupa AB mogu jesti sve što jedu osobe krvnih grupa A i grupe B, ali u umjerenijim količinama.

Dakle mogu se uzimati namirnice i životinjskog i biljnog podrijetla, od mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća, žitarica i mahunarki. 

Da bi se smršavilo potrebno je ograničiti unos pšenice i mesa, odnosno unos proteina dopuniti povrćem, sojom, tofuom (sir od soje).

Namirnice koje potiču debljanje su crveno meso, grah, sjemenke, kukuruz, heljda, pšenica, a namirnice koje potiču proces mršavljenja su tofu, riba i morski plodovi, mliječni proizvodi, zeleno povrće, morske alge, ananas i preporučuju se u velikim količinama, piše express.hr.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: pixabay
  • Objavljen: 08.09.2017 07:57
  • Posljednja izmjena: 08.09.2017 08:11

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.