Otopljena u vodi soda bikarbona blago je alkalna. Reagira s kiselinama, oslobađajući vodu i ugljični dioksid. Zbog te osobine, koristi se i u farmaceutskoj industriji kao antacid (protiv žgaravice). Međutim, kao i kod bilo kojeg preparata ili lijeka, postoji oprez. Povišen unos sode bikarbone povećava pH vrijednost krvi, a višak natrija povećava zapreminu krvi i tlak, odnosno povećava rizik od hipertenzije i edema (otoka).
Postoje uvjerljivi dokazi da bi natrijev bikarbonat mogao postati primarni i univerzalni lijek za širok spektar bolesti, uključujući gljivična oboljenja, rak i dijabetes, zbog čega bi ga medicinski stručnjaci trebali uvrstiti u liječenje mnogih bolesti današnjice. Međutim, farmaceutska industrija snažno se odupire ideji da nešto tako povoljno kao što je soda bikarbona može zamijeniti skupe farmaceutske preparate.
Kiselost organizma kriva je za mnoge bolestiMilijuni ljudi širom svijeta konzumiraju ione bikarbonata u vodi za piće radi prevencije ili ih koriste kao terapiju kod kliničke acidoze, kao i mnogih drugih stanja. Već desetljećima u razvijenim zemljama EU soda bikarbona rutinski se primjenjuje u onkologiji, kako bi se spriječila toksičnost zračenja. Sve biokemijske reakcije u stanicama našeg tijela, odnosno enzimi koji ih pokreću, osjetljivi su na pH-vrijednost. Što se više smanjuje tjelesni pH, to je veći problem za staničnu fiziologiju.
Veoma nizak (kiseli) tjelesni pH nastaje kao posljedica unošenja veće količine farmaceutskih sintetičkih lijekova, prehrane bazirane na kiselim namirnicama, stresa, nagomilavanja negativnih emocija. To sve vodi propadanju stanica te na kraju dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su rak, kandidijaza, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza, gastritis, itd.
Soda + magnezijev klorid = izvrstan lijekČinjenica da biološki život najbolje funkcionira u nekiseloj (alkalnoj) sredini dovoljno govori u prilog korisnosti sode bikarbone. Unosom bikarbonatnih iona moguće je neutralizirati nizak pH, odnosno regulirati pH u stanicama. Soda bikarbona djeluje tako da širi krvne žile i potiče otpuštanje kisika u tkiva, povećavajući time pH vrijednost.
Povišena pH-vrijednost urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a nadalje i niz posljedica povećane mokraćne kiseline: dijabetes, srčane bolesti, srčani udar, giht, bubrežni kamenac, itd. Unošenje sode bikarbone i magnezijeva klorida istodobno, tretira srčane i neurološke bolesti te teže oblike gripe. Integrirano djelovanje tih dviju supstanci odstranjuje toksine i kiseline iz svih stanica, tkiva i organa. Naša prehrana, odnosno izbor namirnica koje jedemo, ima veoma važnu ulogu u održavanju tjelesnog pH balansa.
sensa