Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi i puštalo ih da odrastu kako bi mogli prodati vunu za veći profit, pišu 24sata.
Sve manje janjetine i sve veća cijena je utjecala na promjenu u ovoj tradiciji kad su ljudi počeli kupovati šunku za Uskrs koja je bila cjenovno puno pristupačnija.
Šunka je stigla na uskrsni stol prije izuma hladnjaka. Sušena i dimljena postala bi taman na proljeće nakon zimske svinjokolje.
Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća napredovala je i tehnologija pa su uzgajivači primijenili nove načine konzerviranja mesa tijekom zime koje je do Uskrsa bilo spremno za konzumaciju.
Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov.
Za Uskrs se jede mladi luk jer se smatra prvim nagovještajem proljeća i obilja koje stiže. Tradicionalno se jede sirov i kao takav je neizostavan dio uskrsne trpeze.
Uz to je i najjednostavniji prilog šunki ili janjetini, koje su u ovo doba neizostavni dio blagdanskog stola. Obavezno se dodaje u miješane salate uz rotkvice i druge proljetnice, a često se nalazi i sitno nasjeckan u domaćem siru i vrhnju.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.