Uvozimo slamu
Apsurdnost široke 'uvozne lepeze' može se potkrijepiti već podatkom da, iako smo poljoprivredna zemlja, uvozimo, navodi kao jedan od krajnjih točaka tog apsurda zamjenik župana osječko-baranjskog dr. Željko Kraljičak - slamu!
Uvozimo i svinjsku mast
No, uvozimo i kore agruma, dinja i lubenica, a o čemu govore podaci HGK. U 2013. uvezli smo 12 tona tih kora... Iako smo zemlja svinjogojske tradicije pa je svinjska mast domaći proizvod na brojnim (slavonskim) stolovima, u jednom trgovačkom centru mogla se vidjeti i uvezena svinjska mast iz – Austrije.
Šarani i somovi, maslinovo ulje... ali i ugljen s aromom dima za dimljenje slavonskog kulena
Pored našeg kvalitetnog slatkovodnog ribarstva, čak iz dalekog Vijetnama uvozimo filetiranog šarana i soma! Šljiva čini znatan udio u domaćoj voćarskoj proizvodnji, no uvozimo i suhe šljive iz Amerike. Kao mediteranska zemlja proizvodimo vrhunsko maslinovo ulje, no ni ono nije imuno na uvoz – uvozimo ga iz drugih, jednako tako mediteranskih zemalja, gdje se proizvode patvorine, mješavine ulja s drugim, sintetičkim uljima… Ipak, vrhunac je uvoz ugljena s aromom dima za dimljenje slavonskog kulena!
"Trgovački centri su ti koji su, da bi zadovoljili potrebe hrvatskog tržišta, postali najveći uvoznici i to ne samo primarnih, prehrambenih namirnica, nego svega za čim ljudi imaju potrebu", ističe Kraljičak te naglašava negativne učinke ovakvog uvoza – uvoza nekvalitetne no cijenom konkurentne, privlačne robe, na domaću proizvodnju.
Uvozom meda sa svih merdijana ogorčeni su i pčelari. Predsjednik Udruge pčelara Đakovštine Željko Tomić žali se da je domaća proizvodnja meda ugrožena ulazom proizvoda samo nalik medu koji stiže smjerom Turska - BiH - RH.
"To je zapravo visoko fruktozni sirup s 18 % vlage u sebi. Dodaju mu se eterična ulja, miješa se i kuha, no on nema kristalizaciju, šećerenje, što svaki pravi med mora imati. Ovaj “med” stalno je u tekućem stanju. Može ga se vidjeti na tržnici, cijena 35 kuna, bez etikete. S druge strane, moj cvjetni med proizveden je pod kontrolom nadležnih službi, a cijena mu je 40, 45 kuna" kaže Tomić.
Jabuke i češnjak
Hrvatska uvozi jabuke iz Italije, Slovenije, Poljske pa i Mađarske. Trgovci takve jabuke kupuju kada sezona ističe – ovogodišnju jabuku kupuju na proljeće pa ti strani voćari tako prazne svoja nagomilana skladišta.
Iako naši proizvođači proizvode visoko kvalitetan češnjak, uvozimo i njega, i to iz Španjolske, a koji je najsličniji aromom i mirisom našem, jedino je nešto sitniji. I sami povrtlari iskreno priznaju da je domaći češnjak ipak preskup.