SVAKI PETI OBJEKT NE PRIDRŽAVA SE PROPISA

Zgadi vam se život kad vam sendvič u fast foodu diraju rukama kojima su dirali i novac? S potpunim pravom!

'Mislim da nije u redu da ista osoba priprema i naplaćuje hranu. Vidim da se trude ne dirati je nakon što su baratali s novcem, ali kontaminaciju je jednostavno nemoguće izbjeći ako ne nose rukavice ili bi doslovno trebali prati ruke svake dvije minute'

Zgadi vam se život kad vam sendvič u fast foodu diraju rukama kojima su dirali i novac? S potpunim pravom!
Mrak na oči pao je našem čitatelju, piše Slobodna Dalmacija, kada je prošloga tjedna u jednom poznatom fast-foodu u našem gradu svoju piletinu sa žara dobio od djelatnice koja mu je bez zaštitnih rukavica stavljala priloge u lepinju, pri tome je dodirujući rukama. Najviše ga je razljutilo što je uočio da nije oprala ruke nakon što je prethodnom kupcu naplatila narudžbu.

- Mislim da nije u redu da ista osoba priprema i naplaćuje hranu. Vidim da se trude ne dirati je nakon što su baratali s novcem, ali kontaminaciju je jednostavno nemoguće izbjeći ako ne nose rukavice ili bi doslovno trebali prati ruke svake dvije minute.

Većina djelatnika koristi hvataljke kako bi otvorili bublicu, no dogodi se da to rade i rukama, kojima uredno primaju i vraćaju novac - opisuje svoje iskustvo naš sugrađanin, ističući da ne zamjera djelatnicama koje padaju s nogu od posla i imaju mizerne plaće.

- Krivci su vlasnici koji djelatnicima ne osiguravaju higijenske uvjete rada i nisu spremni platiti još jednu osobu koja će isključivo raditi na blagajni. Time bi se sigurno smanjila mogućnost da hrana dođe u dodir s prljavštinom od novčanica i kovanica - dodaje čitatelj, uvjeren da bi djelatnici u takvim objektima brze hrane trebali nositi rukavice tijekom pripreme jela.

Iako bi mnogi "na prvu" zaključili da točno takvo postupanje nalažu zakoni i pravilnici, iz Ministarstva zdravstva pojasnili su nam da takva obveza ne postoji.

- Temeljne odredbe propisa o hrani propisuju ciljeve koji moraju biti postignuti pri rukovanju hranom, no način provedbe nije točno propisan, nego ostavlja prostor da ugostiteljski objekti osiguraju ostvarenje propisanih ciljeva na najprikladniji način u skladu s vrstom njihova poslovanja. S hranom se mora postupati na siguran i higijenski način kako bi se izbjegla svaka moguća biološka ili kemijska kontaminacija.

Obvezna uporaba rukavica prilikom izrade sendviča nije zakonodavna obveza, već vrlo često uvriježena dobra higijenska praksa, međutim, sendviči se mogu pripremati ili uz pomoć različitih hvataljki ili samo uz korištenje dobro opranih ruku - naglasili su iz resornog ministarstva i dodali kako slične odredbe vrijede za prodaju kruha i ostalih pekarskih proizvoda, a osim hvataljki, rukavica i opranih ruku "mogu se koristi i papir ili vrećice u koje se hrana pakira ili zamotava".

- Pri tome je važno paziti da alat, ruke, papir ili rukavice koje se koriste za pripremu sendviča nisu u izravnu kontaktu i s novcem koji se naplaćuje - pojasnuli su iz Ministarstva zdravstva.

Svaki peti objekt izvan propisa

- Sanitarna inspekcija u odjelu za južnu Dalmaciju godišnje obavi više od 2000 nadzora u različitim ugostiteljskim i maloprodajnim objektima te se u prosjeku u oko 20 posto objekata utvrdi odstupanje od propisanih higijenskih zahtjeva.

U nekim slučajevima se radi o manjim odstupanjima koja nemaju značajan utjecaj na hranu, a ponekad ipak o nešto većim. U slučaju odstupanja koja mogu imati izravan učinak na sigurnost hrane, objekt se privremeno zatvara dok se ne uspostave higijenski uvjeti - obrazložili su iz Ministarstva zdravstva. 

 

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: PixaBay
  • Objavljen: 26.01.2017 08:45

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.