Navali narode

Znanstvenici napravili zdravu pizzu koja se može jesti triput dnevno

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu tvrde kako su uspjeli napraviti prvu nutricionistički uravnoteženu pizzu, koju možete jesti tri puta dnevno, svaki dan.

Znanstvenici napravili zdravu pizzu koja se može jesti triput dnevno
Prema riječima Mikea Leana, pizza sadrži 30 posto preporučene dnevne količine vitamina i minerala, kao i jednu trećinu preporučene količine kalorija, proteina i ugljikohidrata.

Lean, inspiriran lošim nutricionističkim kvalitetom većine hrane, napravio je pizzu koja pruža savršenu ravnotežu hranjivih sastojaka.

"Istražio sam tržište i shvatio kako su morske alge interesantan novi sastojak koji se koristi u ishrani. To koristimo kako bismo smanjili razinu soli. Udio natrija u morskim algama je oko 3,5 posto u odnosu na 40 posto u soli. Tu se nalazi još i jod, vitamin B12 te još mnogo stvari. A i okus je vrlo dobar", kazao je Lean.

U umak od rajčica se dodaje crvena paprika zbog vitamina C, a svaka pizza sadrži i dodatne količine magnezija, kalija, folata i vitamina A. U svakoj pizzi se nalazi dovoljno kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata i drugih hranjivih sastojaka da ona čini točno 30 posto preporučenog dnevnog unosa. Kako je za BBC rekao Lean, ova pizza se može jesti za doručak, ručak i večeru bez ijednog lošeg efekta za zdravlje.

Lean je također rekao i kako je 100 volontera, koji su jeli ovu pizzu, reklo da je mnogo bolja nego standardne pizze.
  • Autor: klix.ba
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 03.07.2012 18:55
  • Posljednja izmjena: 03.07.2012 18:51

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.