Znanstvenici se nadaju da će novi podaci ubrzati razvoj pšeničnih podvrsta, koje će biti otpornije na biljne bolesti i sušu, što su ključni uzroci propadanja usjeva.
Žetva je ove godine bila pogođena ekstremnim vremenskim prilikama širom planete, što je imalo za posljedicu veliko poskupljenje hrane. Detalji o otkriću objavljeni su u časopisu Nature, prenio je BBC. U istraživanju su sudjelovali znanstvenici iz Velike Britanije, SAD-a i Njemačke. Oni su zasnovali svoj rad na publikaciji o okviru pšeničnog genoma iz 2010. godine i razvili način za dešifriranje pojedinih segmenata genoma.
"Jedan od razloga zbog kojih se pšenica uzgaja širom svijeta je mogućnost njenog prilagođavanja lokalnim uvjetima", izjavio je koautor studije Neil Hall sa Sveučilišta u Liverpoolu.
Pšenica je prošle godine sa 681 milijuna proizvedenih tona bila treća najzastupljenija žitarica, poslije kukuruza i riže, i imala je udio od 20 posto u svim kalorijama koje je konzumirala svjetska populacija.
Profesor Hall kaže da će novo otkriće pomoći u razvoju otpornosti pšenice i poboljšanju kvalitete njenog zrna.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.