Otkriće

Znanstvenici "otključali" genetski kod pšenice

Znanstvenici su "otključali" ključne dijelove genetskog koda pšenice, jedne od najvažnijih žitarica, što bi moglo doprinijeti proizvodnji dovoljne količine hrane za čovječanstvo

Znanstvenici "otključali" genetski kod pšenice
Znanstvenici se nadaju da će novi podaci ubrzati razvoj pšeničnih podvrsta, koje će biti otpornije na biljne bolesti i sušu, što su ključni uzroci propadanja usjeva.

Žetva je ove godine bila pogođena ekstremnim vremenskim prilikama širom planete, što je imalo za posljedicu veliko poskupljenje hrane. Detalji o otkriću objavljeni su u časopisu Nature, prenio je BBC. U istraživanju su sudjelovali znanstvenici iz Velike Britanije, SAD-a i Njemačke. Oni su zasnovali svoj rad na publikaciji o okviru pšeničnog genoma iz 2010. godine i razvili način za dešifriranje pojedinih segmenata genoma.

"Jedan od razloga zbog kojih se pšenica uzgaja širom svijeta je mogućnost njenog prilagođavanja lokalnim uvjetima", izjavio je koautor studije Neil Hall sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Pšenica je prošle godine sa 681 milijuna proizvedenih tona bila treća najzastupljenija žitarica, poslije kukuruza i riže, i imala je udio od 20 posto u svim kalorijama koje je konzumirala svjetska populacija.

Profesor Hall kaže da će novo otkriće pomoći u razvoju otpornosti pšenice i poboljšanju kvalitete njenog zrna.

  • Autor: seebiz
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 29.11.2012 08:27
  • Posljednja izmjena: 29.11.2012 08:24

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.