Naime, znanstvenici iz Njemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od plina koji nastaje kao otpadni produkt stanica. Nastali plin može oštetiti DNK čovjeka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja te se povezuje s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alzheimerovu bolest, piše
Index.Osim čokolade, čaj, kava i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja stanica.
“Svakako je moguće da se u budućnosti vino, kava, čaj ili čokolada obogate cinkom”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Ivana Ivanović-Burmazović.
Polifenoli sami ne mogu razgraditi ovaj plin, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”.
Ovo istraživanje provedeno je na Sveučilištu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istraženi učinci ovog enzima bez pribjegavanja metalima kao što su bakar i željezo. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promjenu okusa. S druge strane, previše željeza povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i niski tlak.
Ranije se pokazalo da čokolada u umjerenim količinama može biti zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda čini nas i pametnijima.