Korisni savjeti

Zvijezde savršenog kuhanog vina su anis i čaj, skriveni sastojak je papar

Prvi se recepti za kuhano vino spominju još u Rimskom Carstvu, a u davna se vremena nazivao Ypocras, prema Hipokratu. Smatralo se da grije tijelo i liječi

Zvijezde savršenog kuhanog vina su anis i čaj, skriveni  sastojak je papar
Umjesto da dodajete začine u vino, stavite u vodu šećer, cimet i klinčiće te pustite da zakuha, kaže poznati kuhar Branko Ognjenović. Zatim u vodu ulijte vino i smanjite vatru - vino ne smije povrijeti. Ubacite kriške naranče i ostavite oko pet minuta na laganoj vatri. Odličan dodatak je i vanilin štapić ili vrećica voćnog čaja, pa čak i konjak na samom kraju.

Prvi se recepti za kuhano vino spominju još u Rimskom Carstvu, a u davna se vremena nazivao Ypocras, prema Hipokratu, jer se smatralo da grije tijelo i liječi - što je zapravo istina jer je prokuhana vinska tekućina tada bila zdravija nego voda iz bunara. Najbolje je koristiti svježa suha vina, poput graševine ili frankovke, dok neki koriste i malvaziju.

Kuhanom vinu odličan je dodatak i muškatni oraščić, kurkuma, limeta, zvjezdasti anis ili naribani đumbir. Također, šećer možete zamijeniti s medom ili ubaciti sušeno voće poput marelica. Za ukras rubove čaše navlažite pa umočite u vanilin šećer ili šećer s usitnjenom koricom agruma.

Aromatično vino

Sastojci: 0,75 l crnog vina, 60 g smeđeg šećera, lovorov list, korijen đumbira, naranča, limun, 2 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat muškatnog oraščića, 2 žlice likera od naranče, 1/2 burbon vanilije, papar

Priprema: Ogulite koricu s naranče i limuna, ocijedite sok od naranče i stavite u lonac. Dodajte šećer i zalijte vinom toliko da bude potopljeno. Kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne reducira u sirup. Ulijte ostatak vina. Đumbir ogulite i naribajte pa dodajte ostale začine. Čim proključa, ugasite vatru i ulijte liker. Popaprite, procijedite i poslužite.
  • Autor: 24sata
  • Foto: .
  • Objavljen: 25.12.2015 19:32
  • Posljednja izmjena: 25.12.2015 19:30

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.