Umjesto da dodajete začine u vino, stavite u vodu šećer, cimet i klinčiće te pustite da zakuha, kaže poznati kuhar Branko Ognjenović. Zatim u vodu ulijte vino i smanjite vatru - vino ne smije povrijeti. Ubacite kriške naranče i ostavite oko pet minuta na laganoj vatri. Odličan dodatak je i vanilin štapić ili vrećica voćnog čaja, pa čak i konjak na samom kraju.
Prvi se recepti za kuhano vino spominju još u Rimskom Carstvu, a u davna se vremena nazivao Ypocras, prema Hipokratu, jer se smatralo da grije tijelo i liječi - što je zapravo istina jer je prokuhana vinska tekućina tada bila zdravija nego voda iz bunara. Najbolje je koristiti svježa suha vina, poput graševine ili frankovke, dok neki koriste i malvaziju.
Kuhanom vinu odličan je dodatak i muškatni oraščić, kurkuma, limeta, zvjezdasti anis ili naribani đumbir. Također, šećer možete zamijeniti s medom ili ubaciti sušeno voće poput marelica. Za ukras rubove čaše navlažite pa umočite u vanilin šećer ili šećer s usitnjenom koricom agruma.
Aromatično vino
Sastojci: 0,75 l crnog vina, 60 g smeđeg šećera, lovorov list, korijen đumbira, naranča, limun, 2 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat muškatnog oraščića, 2 žlice likera od naranče, 1/2 burbon vanilije, papar
Priprema: Ogulite koricu s naranče i limuna, ocijedite sok od naranče i stavite u lonac. Dodajte šećer i zalijte vinom toliko da bude potopljeno. Kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne reducira u sirup. Ulijte ostatak vina. Đumbir ogulite i naribajte pa dodajte ostale začine. Čim proključa, ugasite vatru i ulijte liker. Popaprite, procijedite i poslužite.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.